Diskusjon:Stemmerett for mindreårige

Fra Piratpartiets Wiki
Hopp til: navigasjon, søk

Ulemper med forslaget

Barn generelt sett er veldig mye mer mottagelig for påvirkning enn voksne. Dersom små barn skal få stemmerett innebærer det for de fleste praktiske formål at foreldrene får ekstra stemmer.

Motargument (Hva definerer vi som 'små barn'?): Kvinner er generelt sett veldig mye mer mottagelige for påvirkning enn menn og dessuten har de mindre kranium. Dersom små kvinnehjerner skal få stemmerett innebærer det for de fleste praktiske formål at den Myndige og Ansvarlige Mannen får ekstra stemmer. Se linker. Vegard Pettersen (talk) 19:09, 18 April 2013 (CEST)


Andre tanker

Skal det ikke være noen nedre skranke? De aller minste er ikke engang i stand til å uttrykke sine meninger på noe fornuftig vis. Når de er litt eldre, er det omtrent bare foreldrene som er i stand til å tolke dem, og da bare enkle uttrykk som "spise" og "tisse". Mens barnehagebarn utvilsomt kan ha selvstendige politiske meninger, har de altfor liten oversikt over det "politiske markedet" til å kunne vite noe om hvilket parti som representerer dem best; dette gjelder nok også for skolebarn. Meta-forslag: splitt forslaget opp, ett forslag om stemmerett fra 16 år, og ett forslag om stemmerett for de som er under 16; det første er mindre kontroversielt. -- Tobixen (talk) 09:29, 30 March 2013 (CET)

Rett til selvbestemmelse og erfaringsbyggingen og ansvarshåndteringen som medfølger konsekvensene av det, må gradvis tilkjennes barn etter som de utvikler evne til å lære av feil, og å begynne med rett til å bli hørt og få sin mening vurdert og gitt tilbakemelding på, er en grei sak. Stemmerett som konsept og anledning til påvirkning må derfor begrenses først til sysler i hjemmet, ting i barnehagen, skolen osv.. Vegard Pettersen (talk) 19:09, 18 April 2013 (CEST)

Jeg foreslår at vi endrer dette forslaget til "senke stemmerettsalderen i Norge", for eksempel til 16 eller 14. For mindre kommuner uten høyere utdanning er problemet i dag med manglende representasjon for de unge særlig prekært: folk får stemmerett først når de blir 18 -- og det året de fyller 19 reiser de fra hjembygda for å studere i en storby. Dermed er det mange mindre kommuner der det blir avgitt svært få stemmer fra folk under 30 - og det er et demokratisk problem. --Eivind (talk) 15:07, 11 April 2013 (CEST)

14 ser jeg ingen klar grunn til å velge som år, men vi må begynne et sted og da er 16 år greit. Vegard Pettersen (talk) 19:09, 18 April 2013 (CEST)