Norske domener

Fra Piratpartiets Wiki
Hopp til: navigasjon, søk


Piratpartiet vil at alle norske statsborgerer skal få tilgang til å kjøpe norske domener (eksempel.no). I dag er dette utelukkende for bedrifter og organisasjoner registrert i Enhetsregisteret (populært kalt Brønnøysundregisteret)[1]. Vi kan i dag kjøpe domener under veldig mange andre lands toppdomener, .no toppdomenet er unntaket. Dette vi Piratpartiet endre på for sunn fornuft sin skyld.

Diskusjon

Fordeler med forslaget

  • Norske statsborgerer får muligheten til å kjøpe .no domener.
  • Sunn fornuft tilsier at det skal være mulig. Det finnes ingen sikkerhetsmessige årsaker eller lignende til at privatpersonar ikke skal få registrere .no domener.
  • Dagens system der et enkeltmannsforetak kan registrere et dusin domener, men en privatperson ikke kan er absurd.
  • Dagens lov er sosialt uheldig da folk fra høyere sosiale lag oftere "har et firma"
  • Dagens lov medfører at norske bloggere og andre i stedet registrerer et .com eller .net eller tilsvarende.

Ulemper med forslaget

Forslagsstiller kan overhodet ikke se noen ulemper med dette forslaget.


  • Det har vært fullstendig texas når det gjelder registrering av navn på andre domener - inkludert forsøk på utpressing før frigivning av domener registrert av andre for personer (kjendiser), selskapsnavn og varemerker.
  • Domener med generiske navn (f.eks "frukt", "varme", "vinter") som burde blitt brukt til formidling av generell informasjon, blir kjøpt av selskaper for å promotere ett/en bestemt produkt/leverandør.
 (Dette er allerede mulig, og vanlig, med dagens regime, ser ikke helt at forslaget vil medføre noen forverring her)
  • Det har på andre domener vært eksempel på masseregistrering etterfulgt av videresalg/auksjoner til høystbydene. Domenene tilhører "oss" (det norske folk) og bør ikke misbrukes kommersielt på den måten. Antallet domener man kan registrere bør være begrenset, og utgangspunktet bør være at domenet skal brukes og brukes av kjøperen (ikke bare hordes for mulig fremtidig videresalg).
  • IMHO var det en stor feil av NORID å "løsslippe" registreringen så mye de har gjort, og å tillate fri registrering fra alle, vil bare gjøre vondt verre. Evt. kunne man kanskje lage ett "sub-hoved-domene" (f.eks .navn.no eller .alt.no) hvor man var friere. Alle tenklige domenenavn "eies" i utgangspunktet av det norske folk via den norske staten, og de bør være forsiktige før de overfører våre domenenavn til private aktører som ikke har en åpenbar "rett" til navnet (f.eks Freia har en åpenbar rett til freia.no og kvikklunch.no). For all del ser jeg vanskene i det og umuligheten av å få tannkremen tilbake i tuben, men å la en enkel person eller ett enkelt selskap få enerett på generiske ord fordi de kom først til møllen og fikk registrert det, er ikke ytringsfrihet men monopol.

- Bård Ove Kopperud

Andre tanker

Om eg forstår Norid sitt regelverk korrekt, så er det Norid selv som endrer regelverket og ikke Stortinget. Samtidig ser det ut til at Stortinget har såpass innvirkning at det skal mye til for Norid å overse Stortingets ønsker.

Se også

Mailtråd på mailinglista med subject "Systematisering av forslag og innspill"

Avstemning

Støttespillere

Motstandere

Agnostikere

(ingen så langt)

Bør piratpartiet mene noe om dette?