Start et lokallag

Fra Piratpartiets Wiki
Hopp til: navigasjon, søk

Start et lokallag!

Sjekk interessen I nærmiljøet for å starte et lokallag. Ta kontakt med Piratpartiet og finn ut om det fins medlemmer i din kommune. Ta personlig kontakt med sympatisører og kjentfolk i kommunen. Man kan også annonsere etter interesserte i lokalavisa. Dette kan partikontoret hjelpe deg med å lage. Hva er det som engasjerer folk og hvorfor trenger man et parti som Piratpartiet representert i kommunen?

Stiftelsesmøte

Sett en dato, skaff et lokale og spre ordet: heng opp plakater, lag et facebook-arrangement og inviter venner og bekjente. Kanskje kan dere invitere en spennende innleder som trekkplaster? Det kan også være lurt å invitere noen fra fylkesstyret for å hjelpe til både på møtet, men også med forberedelsene. Pass på å ha fri internett tilgang til alle deltakerne. Pirater bruker nettet til alt, også stitelsesmøter. Pass på å annonser i god tid, minst tre uker i forveien. På stiftelsesmøtet må det velges et interimstyre. Dette er et midlertidig styre fram til det innkalles til et ordinært årsmøte. Dette styret må minimum bestå av to personer(dette er myndighetenes formkrav), men ikke flere enn seks (fordi det da blir for mange kokker, og ingenting blir gjort). Det er viktig at det skrives en protokoll fra møtet som kan fungere som et stiftelsesdokument. Protokollen må inneholde liste over hvem som var til stede og hva dere vedtok.

Så må Interimstyret melde inn til sentralstyret. Det som trengs er:

  • protokollen fra stiftelsesmøtet
  • styremedlemmer med kontaktinfo
  • kontonummer - Har dere ikke dette, ordner fylkeslaget i fylket du bor i dette for dere. Vet du ikke hvordan du får dette på plass? -Spør sekretariatet(kanelsnurr)piratpartiet.no!

Eller dere kan ordne et selv. Det beste er da om lokallaget rgistrerer seg i Brønnøysundregisteret på brreg.no. Dette er faktisk ikke en veldig omfattende eller smertefull prosess, og da får deres lokallag et eget organisasjonsnummer som kan eie bankkontoen. Fordelen med dette er at styret nok gjennomgår utskiftinger iløpet av årene, og med et organisasjnsnummer kan bankkontoen gå i arv. Og slik gjør dere det (valgfritt):

BRREG

Alle fylkeslag skal være registrert i Brønnøysundregisteret, men for lokallag er det valgfritt. FØR DU ENDRER OPPFØRINGER PÅ BRREG.NO Vedtekter Laget kan ha sine vedtekter registrert i brønnøysund, men det er ikke krav om det. Årsmøtereferat (signert) For å kunne godkjenne oppføring og endringer på brreg.no, trengs et referat fra årsmøtet, signert av leder og nestleder. Lagre det som en .pdf -denne skal vi sende inn digitalt i et ledd senere. Er laget nyoppført, vil stiftelsesmøte protokoll telle som første årsmøte.

HVORDAN ENDRE (OG SIGNERE) OPPFØRINGER PÅ brreg.no

0.Dra opp www.brreg.no og aktuell organisasjons oppføring i et nettleservindu. (f.eks: Agder Piratparti)

1. Logg inn på www.altinn.no i et annet nettleservindu.

2. Søk opp altinn-siden Samordnet registrering i et tredje nettleservindu. Du vil være logget inn der pga. forrige punkt. Eller bruk direktelenke (pr.27.04.2015) : https://www.altinn.no/Pages/ServiceEngine/Start/StartService.aspx?ServiceEditionCode=1&ServiceCode=3498&M=SP&DontChooseReportee=true&O=personal

3. Velg og fyll ut det som skal endres.

4. Velg hvem som skal signere -- bare deg selv hvis mulig.

5. Send inn til signering. AND NOW THE TRICKY PART:

6. Gå til Altinn-profilen.

7. NB: Det står et menyvalg til venstre: "Til min behandling": men denne er det IKKE!

8. Gå litt opp til "Min meldingsboks", og fra den nedtrekksmenyen velger du: "Til min behandling"!

9. Så velger du "Den jeg representerer nå", og der velger du DEG SELV! (Og altså IKKE organisasjonen som skal oppdateres! Det skal ikke på noen måte være logisk, ikke sant?) Og nå kommer endelig det som skal signeres frem.

Bank

Finn en bank, helst ikke en stor korrupt bank. Banken trenger:

  • skriftlig styremøtevedtak på opprettelse av bankkonto
  • firmaattest (stiftelsesdokument eller årsmøteprotokoll holder lenge)
  • personlig oppmøte med pass (ikke alltid, men ha dette klart)
  • en bitteliten papirmølle de gir dere som trengs å bli signert og returnert.

Penger

Alle liker penger, og jo mer penger vi har, jo artigere blir det! Alle lokallag (fylkeslag og!) kan søke om partistøtte på partistotte.no. Du kommer til å trenge kommunenummeret til kommunen deres, det finner dere på listen her, og veiledning står på siden. Husk at partistøtte utbetales både til lokallag og fylkeslag, og beløpet dere får utbetalt blir beregnet av hvor godt valg dere gjorde sist valg. Både Stortingvalg og lokal og regionalvalg teller. Så alle får! Husk: Dette er gratispenger. Bare husk å innrapportere økonomien til ditt lokallag hvert år innen 01.juni. Ellers oppfyller dere ikke kravet til utbetalinger, og partistøtten avkortes.... Noe vi ikke vil. Blir dette knot? -Kontakt sekretariatet(kanelsnurr)piratpartiet.no !


-Da er dere i gang!

Når vi mottar meldingen om at dere har stiftet et nytt lokallag, sender vi dere en startpakke med noen godsaker! Hvis det er noe dere trenger hjelp til, send en mail til partikontoret på sekretariatet@piratpartiet.no