Forskjell mellom versjoner av «Åpen kildekode»

Fra Piratpartiets Wiki
Hopp til: navigasjon, søk
(Fjern Linux-lenken, det er utenfor tema her på wikien. «Kommersiell programvare»-lenken slettes også. Smaker litt for mye av misjonering.)
(Gjøres om til omdirigering til Fri programvare)
 
Linje 1: Linje 1:
'''Åpen kildekode''' (Open source) er en betegnelse på programvare som kan brukes, kopieres og modifiseres fritt. Den skiller seg her fra kommersiell programvare som er utviklet av kommersielle aktører og i de fleste tilfeller må kjøpes. Etterhvert har åpen kildekode fått stor utbredelse på Internett og blant brukere, både kommersielt og privat. Piratpartiet mener at åpen kildekode bør brukes i størst mulig grad i statlig og kommunal regi, noen grunner er listet her:
+
#REDIRECT[[Fri programvare]]
 
 
* Små kostnader ved bruk og installasjon, spesielt på nasjonalt plan hvor det ofte er mange installasjoner.{{Referanse}}
 
* Skoleverket vil kunne utnytte ressursene bedre. Tynnklienter kan installeres der for eksempel [http://skolelinux.no Skolelinux], en norskutviklet Linux-versjon, kan kjøre.
 
* Sikker. Nesten umulig å legge inn bakdører i programvaren, ettersom kildekoden er tilgjengelig for inspeksjon, og feil i programvaren kan rettes opp uten å forholde seg til en kommersiell aktør.
 
* Programvaren kan tilpasses lokale behov.
 
* Miljøvennlig. Mange fullt brukbare maskiner blir skrotet fordi de ikke klarer å kjøre nyere versjoner av MS Windows.
 
 
 
[[Category:Programvare]]
 

Nåværende revisjon fra 19. mai 2022 kl. 06:54

Omdirigering til: