Forskjell mellom versjoner av «Åpen kildekode»

Fra Piratpartiets Wiki
Hopp til: navigasjon, søk
m
(Linkfix og retting av en skrivefeil)
Linje 1: Linje 1:
'''Åpen kildekode''' (Open source) er en betegnelse på programvare som kan brukes, kopieres og modifiseres fritt. Den skiller seg her fra kommersiell programvare som er utviklet av kommersielle aktører og i de fleste tilfeller må kjøpes. Etterhvert har åpen kildekode fått stor utbredelse på Internett og blant brukere, både kommersielt og privat. Uniforum, Universitetet i Oslos nettavis, publiserte denne artikkelen [http://www.uniforum.uio.no/nyheter/2012/10/nso-glade-for-mer-aapen-tilgang.html] 31. okotber 2012 om åpen kildekode.<br/> Piratpartiet mener at åpen kildekode bør brukes i størst mulig grad i statlig og kommunal regi, noen grunner er listet her:
+
'''Åpen kildekode''' (Open source) er en betegnelse på programvare som kan brukes, kopieres og modifiseres fritt. Den skiller seg her fra kommersiell programvare som er utviklet av kommersielle aktører og i de fleste tilfeller må kjøpes. Etterhvert har åpen kildekode fått stor utbredelse på Internett og blant brukere, både kommersielt og privat. Uniforum, Universitetet i Oslos nettavis, publiserte [http://www.uniforum.uio.no/nyheter/2012/10/nso-glade-for-mer-aapen-tilgang.html denne artikkelen] 31. oktober 2012 om åpen kildekode.<br/> Piratpartiet mener at åpen kildekode bør brukes i størst mulig grad i statlig og kommunal regi, noen grunner er listet her:
  
 
* Små kostnader ved bruk og installasjon, spesielt på nasjonalt plan hvor det ofte er mange installasjoner.{{Referanse}}
 
* Små kostnader ved bruk og installasjon, spesielt på nasjonalt plan hvor det ofte er mange installasjoner.{{Referanse}}

Revisjonen fra 9. jun. 2023 kl. 06:15

Åpen kildekode (Open source) er en betegnelse på programvare som kan brukes, kopieres og modifiseres fritt. Den skiller seg her fra kommersiell programvare som er utviklet av kommersielle aktører og i de fleste tilfeller må kjøpes. Etterhvert har åpen kildekode fått stor utbredelse på Internett og blant brukere, både kommersielt og privat. Uniforum, Universitetet i Oslos nettavis, publiserte denne artikkelen 31. oktober 2012 om åpen kildekode.
Piratpartiet mener at åpen kildekode bør brukes i størst mulig grad i statlig og kommunal regi, noen grunner er listet her:

  • Små kostnader ved bruk og installasjon, spesielt på nasjonalt plan hvor det ofte er mange installasjoner.(Trenger referanse)
  • Skoleverket vil kunne utnytte ressursene bedre. Tynnklienter kan installeres der for eksempel Skolelinux, en norskutviklet Linux-versjon, kan kjøre.
  • Sikker. Nesten umulig å legge inn bakdører i programvaren, ettersom kildekoden er tilgjengelig for inspeksjon, og feil i programvaren kan rettes opp uten å forholde seg til en kommersiell aktør.
  • Programvaren kan tilpasses lokale behov.
  • Miljøvennlig. Mange fullt brukbare maskiner blir skrotet fordi de ikke klarer å kjøre nyere versjoner av MS Windows.