Forskjell mellom versjoner av «Åpen kildekode»

Fra Piratpartiets Wiki
Hopp til: navigasjon, søk
(Bruker {{Referanse}} istedenfor den som ble lagt inn i sted)
(Fjernet skrot som ikke skulle være her)
Linje 1: Linje 1:
'''Åpen kildekode''' (Open source) er en betegnelse på programvare som kan brukes, kopieres og modifiseres fritt. Den skiller seg her fra [[kommersiell programstyle="width:100%; text-align=center; background:#ff3366; margin:1.2em 0 6px 0; border:1px solid #ddd;"vare]] som er utviklet av kommersielle aktører og i de fleste tilfeller må kjøpes. Etterhvert har åpen kildekode fått stor utbredelse på Internett og blant brukere, både kommersielt og privat. Piratpartiet mener at åpen kildekode bør brukes i størst mulig grad i statlig og kommunal regi, noen grunner er listet her:
+
'''Åpen kildekode''' (Open source) er en betegnelse på programvare som kan brukes, kopieres og modifiseres fritt. Den skiller seg her fra [[kommersiell programvare]] som er utviklet av kommersielle aktører og i de fleste tilfeller må kjøpes. Etterhvert har åpen kildekode fått stor utbredelse på Internett og blant brukere, både kommersielt og privat. Piratpartiet mener at åpen kildekode bør brukes i størst mulig grad i statlig og kommunal regi, noen grunner er listet her:
  
 
* Små kostnader ved bruk og installasjon, spesielt på nasjonalt plan hvor det ofte er mange installasjoner.{{Referanse}}
 
* Små kostnader ved bruk og installasjon, spesielt på nasjonalt plan hvor det ofte er mange installasjoner.{{Referanse}}

Revisjonen fra 12. aug. 2022 kl. 07:43

Åpen kildekode (Open source) er en betegnelse på programvare som kan brukes, kopieres og modifiseres fritt. Den skiller seg her fra kommersiell programvare som er utviklet av kommersielle aktører og i de fleste tilfeller må kjøpes. Etterhvert har åpen kildekode fått stor utbredelse på Internett og blant brukere, både kommersielt og privat. Piratpartiet mener at åpen kildekode bør brukes i størst mulig grad i statlig og kommunal regi, noen grunner er listet her:

  • Små kostnader ved bruk og installasjon, spesielt på nasjonalt plan hvor det ofte er mange installasjoner.(Trenger referanse)
  • Skoleverket vil kunne utnytte ressursene bedre. Tynnklienter kan installeres der for eksempel Skolelinux, en norskutviklet Linux-versjon, kan kjøre.
  • Sikker. Nesten umulig å legge inn bakdører i programvaren, ettersom kildekoden er tilgjengelig for inspeksjon, og feil i programvaren kan rettes opp uten å forholde seg til en kommersiell aktør.
  • Programvaren kan tilpasses lokale behov.
  • Miljøvennlig. Mange fullt brukbare maskiner blir skrotet fordi de ikke klarer å kjøre nyere versjoner av MS Windows.