Åpen kildekode
Fra Piratpartiets Wiki
Revisjon per 23. mai 2022 kl. 18:53 av CaptainBlue (diskusjon | bidrag)
Åpen kildekode (Open source) er en betegnelse på programvare som kan brukes, kopieres og modifiseres fritt. Den skiller seg her fra kommersiell programvare som er utviklet av kommersielle aktører og i de fleste tilfeller må kjøpes. Etterhvert har åpen kildekode fått stor utbredelse på Internett og blant brukere, både kommersielt og privat. Uniforum, Universitetet i Oslos nettavis, publiserte denne artikkelen [1] 31. okotber 2012 om åpen kildekode.
Piratpartiet mener at åpen kildekode bør brukes i størst mulig grad i statlig og kommunal regi, noen grunner er listet her:
- Små kostnader ved bruk og installasjon, spesielt på nasjonalt plan hvor det ofte er mange installasjoner.(Trenger referanse)
- Skoleverket vil kunne utnytte ressursene bedre. Tynnklienter kan installeres der for eksempel Skolelinux, en norskutviklet Linux-versjon, kan kjøre.
- Sikker. Nesten umulig å legge inn bakdører i programvaren, ettersom kildekoden er tilgjengelig for inspeksjon, og feil i programvaren kan rettes opp uten å forholde seg til en kommersiell aktør.
- Programvaren kan tilpasses lokale behov.
- Miljøvennlig. Mange fullt brukbare maskiner blir skrotet fordi de ikke klarer å kjøre nyere versjoner av MS Windows.