Endringsforslag for kjerneprogrammet frå Targeir og Tobias

Fra Piratpartiets Wiki
Revisjon per 7. des. 2022 kl. 13:30 av Targeir Attestog (diskusjon | bidrag) (Created page with "Her er forslaga som eg sender inn for landsmøtet no i mars: =Targeir Attestog= ==Første forslag:== Endring av punkt under "Kommunikasjon og infrastruktur - Piratpartiet v...")
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Her er forslaga som eg sender inn for landsmøtet no i mars:

Targeir Attestog

Første forslag:

Endring av punkt under "Kommunikasjon og infrastruktur - Piratpartiet vil konkret":

"Kreve at offentlig finansierte kart gjøres fritt tilgjengelig med muligheter for gjenbruk."

til

"Kreve at også offentlig finansierte kart med høyt detaljnivå gjøres fritt tilgjengelig med muligheter for gjenbruk."


Begrunnelse:

Det står på kartverket.no at det er gratis tilgjengeleg kartdata, men eg har høyrt at kart med høgt detaljnivå ikkje er tilgjengeleg enno. Piratpartiet må oppdatere punktet viss det framleis skal stå der.

Viss ikkje vi kan bli einige om denne nye formuleringa på landsmøtet i 2016, foreslår eg å fjerne dette punktet, for så å la folk sende inn nytt punkt til programkomiteen.


Andre forslag:

Nytt punkt til å ha under konkrete punkta under "Kunnskap og kultur":

"Gi nasjonalbiblioteket økt støtte til digitalisering av eldre aviser, tidsskrifter og andre publikasjoner, slik at de raskt blir lettere tilgjengelig for offentligheten enn i dag."


Begrunnelse:

Eg fekk idéen i fjor då eg fann ut at eg måtte besøke bibliotek og kanskje til og med reise til Nasjonalbiblioteket i Oslo for å lese i gamle studentaviser frå utdanningsinstitusjonane som samsvarar Universitetet i Agder i dag. Tidsskrift blir ikkje prioritert for digitalisering. Er bare veldig gamle bøker som blir skanna akkurat no.


Tobias Brox

Forslag

Endring av punkt under "Kommunikasjon og infrastruktur - Piratpartiet vil konkret":

"Kreve at offentlig finansierte kart gjøres fritt tilgjengelig med muligheter for gjenbruk."

til

"Kreve at alt av offentlig finansierte kart gjøres fritt tilgjengelig for muligheter for gjenbruk."


Begrunnelse:

Vi er veldig glade for at kartverket har sluppet fri mye av kartdataene de disponerer, men det er fortsatt mye som ikke er frisluppet. Bl.a. er detaljkart utarbeidet i samarbeid med andre offentlige etater ikke frisluppet, samme med sjøkart. Sjøkart er jo særlig viktig for sikkerheten til sjøs. Produsenter av elektroniske sjøkart kan kjøpe sine kartdata fra Kartverket, og de vidreselger ofte kartoppdateringer på fysisk format (CD eller SD-brikke). Dette er ikke godt nok. Det finnes fri programvare for navigering til sjøs, men det er praktisk talt umulig å få tak i kartdata på lovlig vis.

Det kan hende at jeg tar feil mtp sjøkart. Har foreløbig ikke funnet ut noe. Men jeg greide å laste ned noen zip-filer med dybdedata, riktignok måtte jeg registrere brukerkonto og legge zip-filene i en handlekurv før jeg kunne laste dem ned, men så vidt jeg kan skjønne er det CC-lisens på dette.