Stemmerett for mindreårige

Fra Piratpartiets Wiki
Revisjon per 1. des. 2021 kl. 04:49 av Eivind (diskusjon | bidrag) (Andre tanker)
Hopp til: navigasjon, søk

Denne siden er under utvikling!

Denne siden er under konstruksjon og mangler enten informasjon eller den kan inneholde informasjon som er uferdig, unøyaktig eller mangler referanser.

I mange tilfeller kan den rett og slett inneholde feil opplysninger.

Hvorfor legger vi ut uferdige ting som dette? Se Åpenhet.


Å gi mindreårige stemmerett er en naturlig utvidelse av demokratiet.


Fundering i piratpartiets prinsipper

Demokrati

Det er en demokratisk mangel at mindreårige ikke har stemmerett.

Diskusjon

Fordeler med forslaget

Motvekt til den demografiske forskyving av samfunnet hvor det blir stadig flere eldre. Engasjerer unge og lar dem bli vandt med at deres stemme er av betydning og deres saker blir tatt opp til politisk debatt. "No taxation without representation" - de som er gamle nok til å betale skatt kan ikke utestenges fra demokratiet. 16-åringene har også "rett" til å bli holdt ansvarlig og bli straffet for sine kriminelle gjerninger; da bør de også ha rettigheter til å påvirke straffeloven.

Ulemper med forslaget

Barn generelt sett er veldig mye mer mottagelig for påvirkning enn voksne. Dersom små barn skal få stemmerett innebærer det for de fleste praktiske formål at foreldrene får ekstra stemmer.

Andre tanker

Skal det ikke være noen nedre skranke? De aller minste er ikke engang i stand til å uttrykke sine meninger på noe fornuftig vis. Når de er litt eldre, er det omtrent bare foreldrene som er i stand til å tolke dem, og da bare enkle uttrykk som "spise" og "tisse". Mens barnehagebarn utvilsomt kan ha selvstendige politiske meninger, har de altfor liten oversikt over det "politiske markedet" til å kunne vite noe om hvilket parti som representerer dem best; dette gjelder nok også for skolebarn. Meta-forslag: splitt forslaget opp, ett forslag om stemmerett fra 16 år, og ett forslag om stemmerett for de som er under 16; det første er mindre kontroversielt. -- Tobixen (talk) 09:29, 30 March 2013 (CET)

Jeg foreslår at vi endrer dette forslaget til "senke stemmerettsalderen i Norge", for eksempel til 16 eller 14. For mindre kommuner uten høyere utdanning er problemet i dag med manglende representasjon for de unge særlig prekært: folk får stemmerett først når de blir 18 -- og det året de fyller 19 reiser de fra hjembygda for å studere i en storby. Dermed er det mange mindre kommuner der det blir avgitt svært få stemmer fra folk under 30 - og det er et demokratisk problem. --Eivind (talk) 15:07, 11 April 2013 (CEST)

Se også

http://forum.piratpartiet.no/viewtopic.php?f=27&t=239 http://en.wikipedia.org/wiki/Youth_suffrage http://www.aftenbladet.no/meninger/omdal/Forst-damene_-og-na-ungene-3136975.html#.UVW5SJNwp8E

Avstemning

Lenke til liquid feedback her, hvis det opprettes noen sak i liquid feedback