Stemmerett for mindreårige

Fra Piratpartiets Wiki
Revisjon per 4. feb. 2023 kl. 23:07 av Vegard Pettersen (diskusjon | bidrag) (Flytter diskusjon)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Denne siden er under utvikling!

Denne siden er under konstruksjon og mangler enten informasjon eller den kan inneholde informasjon som er uferdig, unøyaktig eller mangler referanser.

I mange tilfeller kan den rett og slett inneholde feil opplysninger.

Hvorfor legger vi ut uferdige ting som dette? Se Åpenhet.


Å gi mindreårige stemmerett er en naturlig utvikling av demokratiet, som har gått fra adelen til rike handelsmenn til alle menn til alle kvinner.


Fundering i piratpartiets prinsipper

Demokrati

Stemmerett er en generell borgerrettighet, som ikke blir tilkjent etter en vurdering av allmenn intelligens eller modenhetsgrad, men for å la de som blir berørt, bli hørt.

Sagt på en annen måte så trenger et rettferdig demokrati, representasjon fra mennesker med forskjellige erfaringer og livssituasjoner.

Derfor er det en demokratisk mangel at mindreårige ikke har stemmerett.

Diskusjon

De forskjellige aldersgrenser som eksisterer for tilkjenning av samfunnet / kirka / lovmakten / arbeidsgiveren / legestanden / sosialtjenesten / skattedirektoratet / skolen / vinmonopolet / veitrafikkloven sin relative aksept av begrepet "modenhet" er et sammensurium av historikk og sosiologi og moral og og og

Antagelig vil folk som faktisk vet hva alle de forskjellige aldersgrensene er OG hvorfor de er satt på det-og-det året, få plass i en ikke altfor stor buss.

I alle tilfeller er norske 16-åringer idag antagelig mer modne, kunnskapsrike, og reflekterte enn 18-åringer for hundre år siden.

'Tenåring' er også rent historisk sett alderen som starter på thirTEEN.

Fordeler med forslaget

  • Motvekt til den demografiske forskyving av samfunnet hvor det blir stadig flere eldre og deres saker derfor blir overrepresentert i forhold. Eksempelvis finnes det et "Pensjonistparti" som et eget parti, men ikke et "Ungdomsparti" utover undergrupper av de andre partiene.
  • Engasjerer unge og lar dem bli vandt med at deres stemme er av betydning og deres saker blir tatt opp til politisk debatt.
  • "No taxation without representation" - de som er gamle nok til å betale skatt / arbeide kan ikke utestenges fra demokratiet (13 år).
  • De som blir straffet for sine kriminelle gjerninger bør også ha rettigheter til å påvirke straffeloven (15 år).

Se også

http://forum.piratpartiet.no/viewtopic.php?f=27&t=239

http://en.wikipedia.org/wiki/Youth_suffrage

http://www.aftenbladet.no/meninger/omdal/Forst-damene_-og-na-ungene-3136975.html#.UVW5SJNwp8E

Avstemning

Lenke til liquid feedback her, hvis det opprettes noen sak i liquid feedback